Svetlana Tjikinovskia besøger København - foto: Mads Nissen

Svetlana Tikhanovskaja modtager Politikens Frihedspris

Svetlana Tikhanovskaja modtog torsdag 22. oktober Politikens Frihedspris for sit mod og sit lederskab i den hviderussiske oppositions kamp mod 'Europas sidste diktator'.

Politikens Frihedspris går til helt ekstraordinære mennesker eller organisationer, som med rank ryg og under risikofyldte omstændigheder forsvarer frihedsrettigheder. Som kræver demokrati frem for diktatur – og insisterer på ytringsfrihed og retssikkerhed frem for censur og undertrykkelse.

Svetlana Tikhanovskaja fik prisen overrakt samme dag, som oppositionen i Hviderusland blev tildelt Europa-Parlamentets pris for tankefrihed, Sakharov-prisen.

Politikens Frihedspris rækker tilbage til 2007, hvor Garri Kasparov var den første vinder af prisen. Også Ales Bialiatski, som i dag er en af Svetlana Tikhanovskajas tætteste samarbejdspartnere, har fået prisen. Det var i 2011.

Dagen efter prisoverrækkelsen mødtes Svetlana Tikhanovskaja med udenrigsminister Jeppe Kofod og statsminister Mette Frederiksen for at diskutere situationen i hendes hjemland.