Over 200.000 studerende får gratis bogstreaming i nyt forsøg mellem Det Kgl. Bibliotek og Saxo

2. halvår byder på gode nyheder til størstedelen af de studerende på landets ungdomsuddannelser, der kan se frem til at kunne streame e- og lydbøger, som følge af et nyt samarbejde mellem Saxo og Det Kgl. Bibliotek.

Under covid-19 har særligt manglende adgang til litteraturen vist sig at være en udfordring blandt de studerende. Et nyt forsøg mellem Det Kgl. Biblioteks licensservice for ungdomsuddannelser og Danmarks største online boghandel Saxo vil undersøge, om adgang til litteraturen via en app kan være med til at løse problemet på en måde, der både er bekvem og effektiv for de studerende. I forsøget er der sikret adgang til over 75.000 titler i e- og lydbogsformat til mere end 200.000 studerende på ungdomsuddannelserne.

En pilotundersøgelse foretaget af Det Kgl. Bibliotek og Saxo i efteråret 2020 viste flot interesse for e- og lydbøger blandt de studerende, og 1. juli 2021 bliver adgangen – dog stadig på forsøgsbasis – til den digitale litteratur tilbudt til endnu flere.

Anne-Birgitte Rasmussen, rektor på Københavns åbne Gymnasium og repræsentant for Danske Gymnasier i ungdomsuddannelsernes licensudvalg (UNGLU), er med til at rådgive Det Kgl. Bibliotek i forbindelse med licensservicen, bakker op om initiativet: "Vi er utrolig glade for, at Saxo vil være med til at udbrede lysten til litteratur for vores elever. Netop det, at vores elever kan tilgå litteratur gennem deres app, vil gøre en stor forskel. Om det er i bussen på vej til skole, eller om aftenen inden sovetid bliver litteraturen tilgængelig her og nu for vores elever. Det bliver spændende at følge, hvordan tilgængeligheden og det brede udbud vil øge elevernes smag for at læse bøger".

Chefkonsulent Dyveke Sijm, ansvarlig for den daglige drift af licensservicen hos Det Kgl. Bibliotek, udtaler: "Vi er ovenud begejstrede over, at Saxo sammen med Det Kgl. Bibliotek har lyst til at finde ud af, om undervisere og studerende på landets ungdomsuddannelser er lige så vilde med at have adgang til litteratur via en app, når de er på job, som de er, når de holder fri".

Saxos direktør, Natasha Brandt, udtaler om aftalen: "Vi ser rigtig meget frem til samarbejdet med Det Kgl. Bibliotek, og vi er fantastisk glade for, at Saxo med dette samarbejde kan hjælpe med at give de studerende nemmere adgang til at læse. Vi har samtidig et lille ønske om, at de ikke blot vil læse deres lektier hos os, men at de ligefrem vil få øjnene op for litteraturens mange fantastiske universer, og derigennem få lyst til også at bruge noget af deres fritid i bøgernes verden".

Aftalen bliver finansieret af Det Kgl. Bibliotek via projektmidler, øremærkede tiltag for de ungdomsuddannelsesinstitutioner, Det Kgl. Bibliotek betjener, på opdrag fra Undervisningsministeriet og institutionernes interesseorganisationer.