Nyt samarbejde mellem Saxo og Old Lion Publishing House skal afhjælpe pludselig mangel på ukrainske børnebøger i Danmark

 

Genpubliceret pga. tekniske problemer på jppol.dk: Oprindelig udgivelsesdato: 4. april 2022

Saxo har indgået samarbejde med det ukrainske forlag Old Lion Publishing House som reaktion på den akutte mangel på bøger til de ukrainske flygtningebørn, der i disse dage ankommer til Danmark. I slutningen af april udkommer 13 bøger til store og små børn på ukrainsk, og umiddelbart efter lander de i salg hos boghandlere og til udlån til bibliotekerne.

Det er næppe bøgerne, som får prioriteret plads i kufferten hos de millioner af ukrainere, der må flygte fra hus og hjem som følge af Ruslands invasion af deres land. Derfor vil mange af de børnefamilier, som har fundet vej til Danmark, have begrænset adgang til bøger på deres modersmål.

På baggrund af efterspørgsel fra de danske biblioteker har Saxo i samarbejde med det anerkendte ukrainske forlag Old Lion Publishing House valgt at igangsætte produktionen af 13 ukrainske børnebøger. Bøgerne vil blive distribueret til biblioteker og sat til salg hos boghandlere, der efterspørger et ukrainsk udvalg på hylderne, herunder Saxo.com.
Bøgerne bliver produceret gennem Saxo Connect, der er en forlagsdriftsmotor, der til daglig hjælper en række danske forlag med produktion, administration og logistik.

Salget af børnebøgerne foregår uden fortjeneste for Saxo, og al overskuddet går til det ukrainske forlag Old Lion Publishing House og dets medarbejdere, der er bosiddende i Lviv, Ukraine, og som naturligt er stærkt påvirkede af situationen i landet.
Samtidig er trykkerierne ScandBook.dk og LaserTryk gået ind i projektet med lovning om kun at skulle omkostningsdækkes.

Bøgerne er kvalitetssikret af Det Kgl. Bibliotek, hvor man mærker behovet for ukrainske børnebøger og derfor allerede i alt har forhåndsindkøbt​ 1000 stk. af titlerne.

John H.U.K. Larsen, afdelingsleder for materialeindkøb, Det Kgl. Bibliotek fortæller:
"Det er vores opgave at støtte op om biblioteksbetjening af de ukrainske flygtninge, som er på vej ud i kommunerne, ved at supplere folkebibliotekerne med bøger på ukrainsk, og vi får mange henvendelser fra folkebibliotekerne i øjeblikket. Det er i sagens natur svært at skaffe bøger på ukrainsk, så vi er glade for den mulighed som samarbejdet med Saxo giver os."

Olha Besarab, projekt- og bevillingsansvarlig, The Old Lion Publishing House siger om samarbejdet:
"Vi er som forlæggere begyndt at tænke på, hvordan vi nu kan hjælpe ukrainske børn ude i verden. Vi mærker en stor støtte fra udenlandske forlag og organisationer, der gerne vil bidrage. Ord kan ikke beskrive, hvor vigtigt samarbejdet med Saxo er for os, og hvor taknemmelige vi er. Og hvis én ukrainsk bog finder vej helt til Danmark og får bare et enkelt barn til at smile, så vil det være en lille sejr for os."

Saxos direktør Natasha Brandt udtaler om projektet:
"Hos Saxo er udbredelsen af litteratur en kerneopgave, som har fået en helt ny betydning i lyset af krigen i Ukraine og dens konsekvenser. At vi kan hjælpe et ukrainsk forlag med at få produceret børnebøger til gavn og glæde for ukrainske flygtningebørn i Danmark gør mig helt utroligt stolt. Vi ved, hvor stor trøst og hvor mange gode stunder der er at finde i børnelitteraturen, og derfor er det også helt oplagt at stille Saxos produktions- og logistikmuligheder til rådighed i denne ekstraordinære og triste situation."

Bøgerne vil desuden kunne bestilles af alle forhandlere via Bogportalen og købes på Saxo.com. Læs mere og se titeludvalget her.