Foto: Rikke Kjær Poulsen

JP/Politikens Hus erhverver hovedværk af Poul Gernes til Jyllands-Postens nye domicil

I anledning af Jyllands-Postens 150-års jubilæum har JP/Politikens Hus erhvervet en større værkserie af Poul Gernes til Jyllands-Postens nye domicil på havnen i Aarhus.

Værket, der består af 15 bemalede masonitplader, er fra 1965, og anses for at være et af Poul Gernes’ hovedværker. Det har tidligere indgået i blandt andet Louisianas soloudstilling med Poul Gernes i 2016, og på Deichtorhallens retrospektive udstilling i Hamborg i 2010.

Poul Gernes (1925-1996) tog afsæt i det figurative maleri, men udviklede fra slutningen af 1940’erne et mere abstrakt og geometrisk baseret billedsprog, som blandt andet kom til udtryk i 160 udsmykningsopgaver, herunder Palads Biografen (1989) i København og Herlev Hospital (1968-76). I 1961 etablerede Poul Gernes den eksperimenterede kunstskole bedre kendt som Eks-skolen.

Det er et helt ekstraordinært værk af en helt særlig kunstner, som vi med stor glæde kan føje til vores samling – og som medarbejdere og gæster på Jyllands-Posten fremover dagligt vil kunne nyde og finde inspiration i,” siger Signe Cecilie Jochumsen, der er udstillingschef og ansvarlig for kunstsamlingen i JP/Politikens Hus.

Poul Gernes’ datter og formand for Gernes-Fonden Ulrikka Gernes er begejstret for værkets nye hjemsted.

Poul Gernes er folkeligt kendt for sine store udsmykninger, og denne værkserie føjer sig fint og samlende ind i bygningens arkitektur, som var den tænkt til stedet fra begyndelsen. Poul Gernes ønskede med sin kunst, at den skulle være enkel, umiddelbar og let-aflæselig så alle kunne tilgå den uanset forudsætninger. Det er en stor glæde, at medarbejdere og gæster i Jyllands-Postens hus fremover kan fundere over værkserien: sort og hvid, som skrift på papir, og de skiftende farver i midterstriben, som på sin vis kan symbolisere indhold i en avisartikel. Intet er jo sort eller hvidt. Derfor passer værket ypperligt til netop dette hus.”

Yderligere information
Signe Cecilie Jochumsen, 22 81 36 16, signe.jochumsen@jppol.dk