Foto: Celina Øier

JP/Politikens Forlag bliver medejer af stort norsk forlag og etablerer sig i hele Skandinavien

Med køb af en ejerandel på 70 pct. bliver JP/Politikens Forlag medejer af de to norske fagbogsforlag, Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag, der til sammen udgør Norges femtestørste forlagsgruppe med en omsætning på 135 mio. NOK (100 mio. DKK).

Med købet indfrier JP/Politikens Forlag ambitionen om at skabe en betydende skandinavisk forlagsgruppe med stærke selvstændige forlag i Norge, Sverige og Danmark. Første skridt var etableringen af det svenske forlag Polaris i 2017 efterfulgt af overtagelsen af det svenske fagbogsforlag, Roos og Tegnér i begyndelsen af 2021.

Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag har de seneste år leveret en lang række bestsellerudgivelser, der har resulteret i en voksende omsætning og resultater med høj overskudsgrad. Forlagene har profileret sig inden for biografier, narrativ nonfiktion, livsstilsbøger og børnebøger, samt enkeltstående skønlitterære titler.

Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag fortsætter som selvstændige forlag under JP/Politikens Forlag med den nuværende forlagschef Jorunn Sandsmark i spidsen. Som markedsleder på fagbogsområdet har Kagge Forlag mange lighedspunkter med JP/Politikens Forlag og har på tilsvarende vis potentialet til at blive et betydende fiktionsforlag. Udover at udgive de bedste fagbøger i Norge er visionen,  at blive et komplet forlag inden for alle hovedgenrer med stærke udgivelseslinjer inden for både nonfiktion og fiktion.

Erling Kagge, der er en kendt norsk kulturperson med stor passion for litteratur og kunst samt en eventyrer, der både har indtaget Sydpolen, Nordpolen og Mount Everest, etablerede forlaget for 25 år siden. Erling Kagge fortsætter som forlægger, bestyrelsesmedlem og som ejer af 30 pct. af forlagene.

Lene Juul, direktør, JP/Politikens Forlag:
Det er intet mindre end imponerende, hvad Erling Kagge sammen med resten af forlaget har bygget op over de seneste 25 år. Med en fantastisk energi og kreativitet er det lykkedes for Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag at være en afgørende aktør på især fagbogsområdet i Norge med en række dygtige bestsellerforfattere. På mange punkter minder Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag om JP/Politikens Forlag – både tidligere da JP/Politikens Forlag var centreret om fagbøger, men også i dag med den nerve og det store drive, der driver forlagene. Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag er det ideelle fundament at bygge videre på, og vi er stolte af, at forlagene nu bliver en del af vores samlede forlagsfamilie sammen med vores forlag i Sverige. Timingen kunne ikke være bedre – det er i dag, 1. oktober, 75 år siden Politikens Forlag blev etableret, og nu er der skabt fundamentet til en endnu større skandinavisk forlagshistorie.”

Erling Kagge, forlægger og ejer, Kagge Forlag:

Der har ikke manglet bejlere til Kagge Forlag. Men det var først da JP/Politikens Forlag bankede på døren, at jeg overvejede at sælge. Hvis jeg efter 25 år skulle sælge 70 pct. af foretagendet, jeg elsker, skulle det være til en køber, som jeg tror på vil varetage forlagets egenart, medarbejdere, forfattere og arv – samtidig med at der tilføres noget nyt og spændende. Med salget til JP/Politikens Forlag vil forlaget blive en del af en skandinavisk konstellation, med alt hvad det indebærer af synergier, nye impulser og inspiration for medarbejderne og den fremtidige drift. Salget af Kagge Forlag til JP/Politikens Forlag gør, at de samlet står som en stærk aktør på det skandinaviske bogmarked.”