Tre af Jyllands-Postens journalister modtager “Europas Pulitzer-pris” for Morten Storm-sagen og afsløringer af efterretningstjenesternes arbejdsmetoder.
Den dybdeborende afdækning af historien om PET-agenten Morten Storm er gået videre til medier over hele verden og har affødt omfattende politisk debat i Danmark. Nu bliver den også den første vinder af nyhedskategorien i den nystiftede europæiske pressepris, European Press Prize. Det har fonden bag prisen netop offentliggjort.
Nærmere bestemt hædres Jyllands-Postens journalister Orla Borg, Carsten Ellegaard og Morten Pihl for deres arbejde med historien, der som følge af omfattende research var et år undervejs.
European Press Prize har den amerikanske Pulitzer-pris som forbillede og er indstiftet af fondene bag bl.a. den britiske avis The Guardian, nyhedsbureauet Reuters og JP/Politikens Hus i Danmark. Dommerkomiteen har fået bidrag fra 32 europæiske lande og altså udvalgt Jyllands-Postens journalister til vindere af den prestigefyldte nyhedskategori.
Som begrundelse for udvælgelsen skriver komiteen til de tre journalister:
“Dommerne satte stor pris på jeres banebrydende, undersøgende journalistiske projekt om Morten Storm. Ud over historiens chokerende indhold satte dommerne stor pris på den omstændighed, at I ikke blot trykte den information, som Morten Storm havde givet, men omhyggeligt tjekkede alle hans udtalelser, hvilket gav endnu større indsigt i baggrunden for drabet på Anwar al-Awlaki. Det gav historien sin indiskutable troværdighed, satte gang i den væsentlige debat om de europæiske landes deltagelse i den amerikanske “krig mod terror” og stillede i et bredere perspektiv spørgsmål ved, om det er i orden, at stater og deres agenter slår ihjel.”
Hos Jyllands-Posten modtages prisen med stolthed hos prismodtagerne:
“De andre nominerede projekter i kategorien er alle af imponerende kvalitet, og derfor er vi naturligvis beærede over denne anerkendelse. Vores ledetråd i dækningen har hele tiden været, at vi ikke ville nøjes med, hvad Morten Storm kunne fortælle. Vi ville dokumentere alt med flere kilder og selv grave nye oplysninger frem for at sikre, at vi leverer en troværdig fortælling, selv om den til tider kan forekomme utrolig,” siger Carsten Ellegaard.
Der er ligeledes stor tilfredshed med tildelingen af prisen at spore hos ledelsen på Danmarks mest citerede avis:
“Nu bliver priser aldrig et mål i sig selv, men det er selvfølgelig en glæde, at vores journalisters arbejde anerkendes på denne måde. Prisen er en flot bekræftelse af, at Jyllands-Postens dybdeborende journalistik har internationalt format,” siger Pierre Collignon, chefredaktør på Jyllands-Posten.
Det er ikke prismodtagerne helt uvant at modtage hæder for deres journalistiske arbejde. Morten Pihl vandt i 2003 Cavlingprisen for Farum-afsløringerne, ligesom han i 1993 og 2003 vandt Kr. Dahls Mindelegat. Tillige vandt han i 2003 De Berlingske Journalisters Pris og i 1995 Advokatrådets Retspris. Orla Borg vandt i 2001 Laust Jensen-prisen og i 2005 EU’s pris for journalistik mod diskrimination. Fire andre europæiske projekter var nomineret til nyhedskategorien i European Press Prize, herunder afsløringen af, hvordan Starbucks og andre multinationale selskaber undgik beskatning i Storbritannien, samt historier om korruption i det internationale fodboldforbund, Fifa, og muligheden for ret til at opholde sig i EU ved at købe sig til et statsborgerskab i medlemslandet Rumænien.
Prisen overrækkes formelt ved en ceremoni i Amsterdam den 26. februar. Sammen med æren får vinderen i hver af de i alt fire kategorier 10.000 euro svarende til 75.000 kr.