Efter væksteventyr investerer DAO i stort logistikcenter

Danskernes brug af e-handel nærmest eksploderede i 2020, og det mærkes hos dao, landets førende distributionsselskab på hjemmelevering. I december leverede dao over dobbelt så mange pakker hjem til private sammenlignet med julemåneden året før, altså en vækst på mere end 100 pct. Den eksplosive vækst er fortsat i 2021, hvor der i januar er blevet leveret flere pakker end i december. Det er aldrig sket før.

Som følge den massive vækst og med forventning om, at væksten fortsætter, etablerer dao nu et nyt, stort pakkesorteringsanlæg og samtidig opføres en ny terminalbygning i Fredericia. En investering der udgør et større tocifret million beløb.

Adm. direktør i dao, Morten Villberg betegner udviklingen som et væksteventyr.

Vi har aldrig haft så travlt som i 2020. Og vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at vi ville få endnu mere travlt i januar end i julemåneden. Selvfølgelig spiller samfundsnedlukningen en betydelig rolle, men udviklingen understreger, at danskerne for alvor har taget e-handlen til sig. Derfor tror vi også på, at væksten fortsætter med uformindsket styrke. Med det nye anlæg får vi i højere grad mulighed for en automatiseret sortering, hvilket er helt afgørende i vores bestræbelser på at skabe kapacitet til endnu større mængder”, siger Morten Villberg.

Forventningen er, at det nye sorteringsanlæg allerede vil være i drift i andet halvår 2021 og planen er, at der skal etableres yderligere et sorteringsanlæg på Sjælland i 2022.

Det er især hjemmelevering, der vokser. dao dækker 98 pct. af landets husstande på daglig basis alle årets 365 dage – og oftest er pakkerne leveret, inden folk står op.

dao er bygget på avisernes landsdækkende distributionsnet. Det giver os en unik leverancefordel. Hver eneste morgen hele året rundt skal aviserne leveres på adressen, inden morgenkaffen er på kanden, hvilket betyder, at dao er den førende leverandør på ’den sidste mil’ helt hjem til forbrugerne”, forklarer Morten Villberg.

Pakkedistribution tegner sig i dag for mere end halvdelen af omsætning hos dao, som sammen med PostNord og GLS er en af de tre store aktører på markedet for pakkedistribution til private. I tillæg til hjemmelevering driver dao også et landsdækkende net af 1600 udleveringssteder i hele landet.

For at minimere CO2-udledning sker en stigende del af distributionen på specialdesignede el-køretøjer, ligesom der er leaset en stor flåde af biler til landdistribution som kan køre på biodiesel. Alle bude anvender elektronisk budbog med GPS-dokumentation for at sikre den største mulige leveringssikkerhed og kundetilfredshed.

dao ejes i fællesskab af Jysk Fynske Medier og JP/Politikens Hus. Bestyrelsesformand Bjarne Munck betegner udviklingen som særdeles tilfredsstillende.

dao har været eminent til at gribe mulighederne på pakkemarkedet, og vi glæder os over, at dao ikke alene er en af de største aktører på markedet, men også vinder markedsandele. Med de vækstforventninger, der er til pakkemarkedet, er potentialet enormt, hvilket også afspejler sig i ejernes forventninger og investeringsvillighed”, siger Bjarne Munck og uddyber ”i tillæg til investeringen i sorteringsanlægget udvider vi nu også organisationen for at skalere virksomheden til det nye niveau og optimere kundeoplevelserne hele vejen igennem systemet. Vi er f.eks. i øjeblikket i gang med rekruttering af en COO til dao.