Den 21. maj uddeles Tøger Seidenfaden-prisen

Tøger Seidenfaden-prisen 2013 går til den dansk-israelske historiker, aktivist, forfatter og journalist Ron Pundak. Prisen uddeles den 21. maj.

Ron Pundak får først og fremmest prisen for sin centrale indsats som fredsforhandler i Israel/Palæstinakonflikten og for hans efterfølgende store humanitære arbejde.

Tøger Seidenfaden-prisen blev indstiftet i 2011 for at hædre personer, som gennem ord eller handling løfter arven fra Seidenfadens dybe samfundsengagement og kritiske fokus rettet mod intolerance over for udsatte grupper og mod ekstremisme af enhver art, som der blandt andet står i prisens fundats.

For priskomiteen har det været afgørende at finde en prisvinder, som ikke blot har tænkt og talt men også handlet efter disse principper. Ron Pundak har igennem et langt liv insisteret på tolerance, fred og sameksistens mellem israelere og palæstinensere. Han spillede en nøglerolle i Oslo-processen, som blev indledt for 20 år siden, og var sidenhen med til at formulere den to-statsløsning, som stadig danner det bedste grundlag for en varig fred i Mellemøsten, og som synes mere påkrævet end nogensinde.

Ron Pundak har i både ord og handling udvist en høj grad af moralsk integritet og civilcourage, hvad enten han er gået i rette med sine egne i kampen mod intolerance, eller når han under vanskelige og usikre forhold har engageret sig i humanitært arbejde på tværs af grænserne.

Han var i årene 2001-2011 direktør for Peres Center for Peace i Tel Aviv-Jaffa og er i dag leder af paraplyorganisationen Israeli Peace NGO Forum samt del af ledelsen af Palestinian-Israeli Peace NGO Forum.

Med venlig hilsen
Nader Mousavizadeh formand for priskomiteen
__

Tøger Seidenfaden-prisens komite består af: Nader Mousavizadeh, direktør. Tine Eiby, journalist, Weekendavisen. Helle Porsdam, professor ved Københavns Universitet. Per Magid, advokat. Klaus Carsten Pedersen, direktør, Det Udenrigspolitiske Selskab. Lars Munch, administrerende direktør, JP/Politikens Hus. Poul Erik Tøjner, direktør, Louisiana.

 

Tøger Seidenfaden-prisen blev indstiftet ved hans død, og professor Marlene Wind var modtager af Tøger Seidenfaden-prisen 2012.