Den 10. maj uddeles Tøger Seidenfaden-prisen for første gang

Den 10. maj uddeles Tøger Seidenfaden-prisen for første gang. Prisen gives til professor Marlene Wind.

Tøger Seidenfaden-prisen blev indstiftet i 2011 for at hædre personer, som gennem ord eller handling løfter arven fra Seidenfadens samfundsengagement, hans intense opmærksomhed over for sammenhængene mellem Danmark og den store verden. Seidenfaden var både kosmopolit og ærkedansk – ”verdensborger og oplysningstænker med de universelle menneskerettigheder som urokkeligt udgangspunkt”, som det hedder i prisens fundats. Som intellektuel vendte Seidenfaden sig imod intolerance og ekstremisme og pegede på frisind, ligestilling, ansvar og anstændighed som nødvendige og drivende kræfter i samfund og debat.

Priskomitéen har valgt at tildele professor og centerleder på Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, Marlene Wind, Tøger Seidenfaden-prisen i 2012 for hendes utrættelige formidling af viden om Danmarks rolle i det europæiske samarbejde.

Marlene Wind har i dette arbejde været sig sit intellektuelle og faglige ansvar bevidst. Som professor har hun både viden og platform, og det forpligter, siger hun, når hun går imod tidsånd og politikere i sin afdækning og beskrivelse af, hvorledes Europa ser ud i dag, og hvilke
konsekvenser det får for dansk selvforståelse.

Som hun sagde i et interview i 2009:
”Der skal være nogen til at sige og vise, at magten har holdt flyttedag fra Christiansborg til Bruxelles. Problemet er blot, at de nationale politikere ikke har nogen særlig stor interesse i at fortælle journalisterne og borgerne, at magten er flyttet. For så slukkes mediernes lamper på Christiansborg.” Den opgave har hun påtaget sig – med meget mere.

Marlene Wind er den første modtager af Tøger Seidenfaden-prisen, der indstiftedes ved Seidenfadens død i 2011. Prisen overrækkes ved et arrangement den 10. maj.

Med venlig hilsen
Nader Mousavizadeh
Formand for priskomitéen
__
Tøger Seidenfaden-prisens komité består af:
Nader Mousavizadeh, direktør, Oxford Analytica.
Tine Eiby, journalist, Weekendavisen.
Helle Porsdam, professor ved Københavns Universitet.
Per Magid, advokat.
Klaus Carsten Pedersen, direktør, Det Udenrigspolitiske Selskab.
Lars Munch, administrerende direktør, JP/Politikens Hus.
Poul Erik Tøjner, direktør, Louisiana.