Sergei Prokofiev 'Hell'

Kunst — forhallen
27. Jan 2023 — 25. Mar 2023

Politikens Forhal viser i perioden 27. januar - 25. marts udstillingen ’Hell’ skabt af den russiske eksilkunster Sergei Prokofiev (f. 1983, Moskva). Med udstillingen tager Prokofiev publikum med ind i en langvarig konflikt og en krig, som utilsigtet er blevet et vilkår for den erklærede systemkritiske kunstners liv.

Udstillingen kommer i forlængelse af, at Sergei Prokofiev modtog Soloprisen ved Forårsudstillingen på Charlottenborg i 2022. Med anerkendelsen fulgte muligheden for at lave en soloudstilling i Politikens Forhal.

”Sergei Prokofiev efterlader et indtryk af en ulmende indre kraft og en påfaldende ro – det samme gør hans værker. Det er med glæde og stolthed, at vi nu åbner udstilling med en så relevant og anerkendt kunstner, der så tydeligt tør kritisere det russiske styre og angrebet på Ukraine,” siger udstillingschef Signe Cecilie Jochumsen.

Udstillingen tager afsæt i en serie filigranagtige tredimensionelle modellerede skulpturer, der viser en gruppe faldne soldater og en række ikoniske bygningsværker, blandt andet den historicistiske facade på Mariupols nu sønderbombede teater og to terminaler fra lufthavnen i Donetsk. Fra den inderste del af udstillingsrummet strømmer lysblink fra et videoværk. Her befinder vi os midt i et voldsomt mørke, et tordenvejr med kraftige lynnedslag og brag i det fjerne, som sætter scenen for hele udstillingen.

I udstillingsteksten skriver Sergei Prokofiev: ”Den 24. februar 2022 påbegyndte Rusland en fuldskala militær invasion af Ukraine. Hver af os håbede og forsikrede os selv om, at der ikke ville komme nogen krig. Men krigen har stået på dag for dag lige siden den dag. Næsten et år er gået siden invasionen, og krigen er blevet vores liv, og for mange er krigen blevet til døden. Jeg tegner dem, der døde, efter bedste evne – og uden at vende mig væk fra det.”

 Udstillingen Hell kan opleves i Politikens Forhal i perioden 27. januar – 25. marts, 2023.