M.H. Frøslev i samtale med Krass Clement

boghallen
4. Apr 2019 kl. 17:00

Krass Clement debuterede med fotobogen Skygger af øjeblikke i 1978 og siden har bogformen været hans foretrukne medie, hvilket afspejles i det imponerende antal udgivelser han står bag. Hele 27 værker er det blevet til, senest bogen Across The Cut fra 2019.

M.H. Frøslev er netop debuteret med bogen Unsettled City, efter at have arbejdet på den i næsten ti år. Bogen er et viltert fotografisk essay om tilværelsen i en hvileløs metropol fotograferet i Sankt Petersborg og Moskva. M.H. Frøslev studerede på Fatamorgana i 2007 og arbejdede i 2008 som fotografisk assistent for den danske Magnum-fotograf Jacob Aue Sobol. Han flyttede i 2010 til Rusland, hvor han startede projektet Unsettled City.�

Krass Clement sammenligner ofte fotografiet med tegnlæsning. I lighed med poesi afslører fotografiet nemlig ikke en komplet historie, men tilbyder beskueren en række stikord, som man selv kan danne en fortælling ud fra. Det der er på billedet er altså ikke nødvendigvis det samme, som det der er i billedet.

Denne tanke deles af Frøslev som ligeledes taler om fotografi som en følelse – et indtryk mere end et aftryk. De to fotografers arbejde kan således anskues som et usagt sprog et øjeblikkets sprog som skal læses og forstås emotionelt snarer end objektivt.

Til trods for, at både Frøslev og Clement formsprog er dokumentarisk, formår de at forvandle det fotograferede til metaforer for deres egen fortælling.
Det dokumentariske får en poetisk dimension, der for alvor kommer til sin ret i bogformen, hvor en længere og sammenhængende fortælling kan folde sig ud.

Kom og oplev et møde mellem to generationer af fotografer, som med flere årtier imellem sig, deler et sprog og en måde at se verden på.